Fakta om påskeegg

paskeegg

Påskeegget, og tradisjonen med å fylle påskeegg med godterier, er en viktig tradisjon for mange. Men hvorfor er egget et påskesymbol?
Grunnen ligger langt tilbake i tid. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og sola dukket frem igjen etter vinterdvalen, våknet høna og satte i gang med verpingen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble også en ‘eggfest’ – bokstavelig talt. Man kokte eggene og spiste dem, eller bakte dem inn i flotte, flettede brød. Skikkene varierer fra land til land, men egget står alltid sentralt.
Etter hvert begynte man å gi egg som gaver. I Russland ble det en skikk å gi egg av sølv eller gull, pyntet med emalje og edelstener. Noen av disse eggene hører i dag til verdens mest kostbare antikviteter.

 

11707292_1Tidenes mest praktfulle påskeegg ble skapt av C. Fabergé, en fransk juveler, som med sine juvelprydede gullegg gjorde lykke hos tsaren og ved det russiske hoff.

 

 

 Forbruk av egg

påskeegg

Hver nordmann spiser i snitt 11,8 kg egg i året.
Det vil si ca. 185 egg pr. person pr. år eller ca. 1/2 egg om dagen.
Dette er inkl. egg til baking og annen matlaging. Forbruket har vært stabilt i flere år, men i det siste har det vært en svak økning i forbruket.
Dobbelt forbruk i påsken
I påskehøytiden dobles forbruket av egg i Norge. Da spiser vi ca. 23 millioner egg i påskedagene, fra skjærtorsdag til 2. påskedag.
Det vil si at hver nordmann spiser 1 egg hver påskedag. Et egg veier i snitt 63 gram

 

Kilde: matprat.no og webstash.no

Leave a Reply