Trafikkregler for syklister

trafikkregler

Kan du som syklist trafikkreglene for syklister? Vet du at du er kjørende når du sykler? Hvor kan du sykle, og hvilke rettigheter har du?

Det er nok mange som ikke vet dette, og det er nok også mange kjørende som ikke har helt kontroll på trafikkreglene også. Like sikkert som at etter vinter kommer sommer, så starter krangelen mellom kjørende og syklende – hvem har rett til å bruke veien? Er det bare de som betaler veiavgiften? Ofte betaler faktisk syklisten også veiavgift, siden de ofte har bil også… Men i følge lover og regler har man lov til å sykle på veien – så det er ikke noe tema. Da må man heller se på oppførsel og trafikkreglene for syklist (og bilist).

Ofte når jeg er ute å sykler langs veien, så er det en eller annen hissig bilist som på død og liv skal vise hvem som er størst og tøffest. Det ofte bilisten ikke tenker på i alvorets time er at man er sekunder unna å bli en drapsmann. Syklisten tåler ikke å havne i grøfta! Siste sak i media var en tobarnsfar som ble kjørt ned. Heldigvis gikk det relativt bra denne gangen. Her er det lov til å bruke hodet. Vil anta at bilisten ikke er like hissig hvis det er en moped som kjører sakte..? Saken er at både bilisten og syklisten må være oppmerksomme, og ikke bare stå på sin rett. Syklisten må ikke legge seg midt i veien, og bilisten må ikke kjøre forbi i en sving. TENK!

Syklistenes Landsforening har i samarbeid med Statens vegvesen laget et hefte med informasjon om trafikkregler for syklister. Anbefaler absolutt alle, både kjørende og syklende, om å lese dette. Heftet kan du SE her, og laste ned HER (686 KB).

Leave a Reply