Linux Mint

linuxmint-logo

Har for første gang lagt inn Linux på en av maskinene hjemme. Etter en liten runde på nettet med søken om ekstremt brukervennlig Linux, så falt valget på Linux Mint. Nå kan jeg sikkert få 100 kommentarer om akkurat dette valget, men etter at jeg har prøvd det noen timer så kan jeg ikke si jeg angrer på å prøve Linux Mint.

Bakgrunnen for å prøve Linux Mint var at jeg hadde en maskin på rommet til barna som de brukte til å spille musikk på. Denne hadde en evalueringsversjon av Windows 7 som hadde gått ut for leeenge siden. Så da måtte jeg reinstallere den med ett eller annet. Kunne selvfølgelig valgt å legge inn orginalt OS som fulgte med maskinen (som er en HP Compaq 6715b) – men Windows Vista fristet absolutt ikke. Smilefjes som blunker Valgte derfor å laste ned fullversjon av Linux Mint (ca 850 MB) og brenne denne på en DVD plate. Når jeg skriver fullversjon, så er dette en versjon som inneholder alle mulige drivere, en del applikasjoner og ikke er strippet til et minimum. Tenkte dette var greiest når jeg skulle prøve meg i den store skumle Linux verdenen Smilefjes Linux Mint er, som mange andre Linux varianter, helt gratis.

Selve installasjonen gikk forøvrig smertefritt (den andre gangen, første gang hang maskinen – kan være HW relatert). Alt av hardware ble oppdaget, og jeg havnet automatisk i korrekt tidssone. Den detekterte også trådløsnettet mitt, og etter 10-15 minutter var jeg på nett med en nyinstallert maskin. Hærlig. Nå er ikke planen å bruke maskinen til noe spesielt, bortsett fra musikk til barna. Så instalasjonen av WiMP måtte til, dette gikk også smertefritt siden den er basert på Adobe Air. Jeg skal ikke legge meg ut på en lengre avhandling om lydkvalitet, og om dette var bedre/dårligere på Linux Mint kontra f.eks. Win7 – men jeg kunne i alle fall ikke høre noen forskjell Smilefjes

SoftwareManagerLinux Mint er helt gratis, og etter en litt enkel testing så tror jeg dette kan være et meget godt alternativ til Windows. Linux Mint har de aller fleste applikasjoner man trenger til hjemmebruk, om det er bildebehandling (Gimp), internett (FireFox) ogkontorstøtte (Libre Office – videreutviklitet versjon av OpenOffice). Savner du en applikasjon så er det godt mulig den finnes der ute allerede. Linux Mint har en innebygd Software Manager som inneholder over 30 000 applikasjoner, så det er håp om å finne en del her også Smilefjes

Det er også mulig, uten at jeg har prøvd det enda, å kjøre Windows applikasjoner med en emulator i Linux Mint. Så da burde det vel ikke være noe problem Nerdefjes

UpdateManager

Skulle du trenge en sikkerhetsoppdatering eller to, så er det også like enkelt som i Windows (om ikke enda enklere). Linux Mint inneholder en egen Update Manager som holder styr på alle oppdateringer til programmene du har installert – enkelt Smilefjes

Høres alt dette litt fristende ut, men du tørr ikke å reinstallere maskinen din riktig enda? Fortvil ikke – når du booter på Linux Mint installasjons platen, så ser du akkurat hvordan ting henger sammen. Det eneste som ikke fungerer da er alle endringer du gjør, disse vil ikke fungere Smilefjes

Du kan lese mer om hva som er nytt i siste release av Linux Mint her : http://www.linuxmint.com/rel_katya_whatsnew.php

Posted in IT

This article has 3 Comments

 1. Godt innlegg dette. Skal for første gang bevege meg inn i Linux land og installere Mint på maskinen til “folka”.
  Håper bruken blir like enkelt for de som kun har operert i Windows XP land, noe jeg regner med.

  Wish me luck nd good fortune.

  1. De som har prøvd dette hjemme hos meg føler at dette fungerer bra. Eneste “klage” jeg har fått på dette, er at TV2 sin nett-tv ikke fungerer noe bra. Den bruker SilverLight, og Linux sin MoonLight var ikke helt optimal her. Men ellers er alle fornøyde.
   Lykke til med installasjonen.

 2. Hei, folkens! !!! Linux Mint ruler!!! KANSKJE NOEN AV DERE HAR NYTTE AV FØLGENDE TIPS, NOEN LINJER NEDENFOR HER?? Jeg er en middelaldrende “datanerd” som har brukt Linux i litt over ett år, og testet en hel del ulike distroer gjennom 2010. Ubuntu var den første varianten, men deretter klarte jeg å få installert LM 8 på en eldre multimedia-bærbar noe som ble en stor suksess for meg. Selvsagt måtte jeg prøve andre distroer også, både kjente og ukjente, små og store. Men jeg har alltid kommet tilbake til Linux Mint, som jeg synes overgår Ubuntu, for eksempel, med god margin, blant annet når det gjelder brukervennlige menyer enkel mulighet for konfigurering av disse. HER ER NOE AV DET JEG HAR GJORT FOR Å ØKE BRUKER-VENNLIGEHTEN: Del A: 1) Høyreklikket på meny-ikonet (nederst til venstre), og valgt Innstillinger. På arkfanen “Områder” har jeg huket av for “bruk rullefelt”, og satt det til 470px høyde (som passer perfekt på min 17-tommers bærbare). Under arkfanen “Områder” har jeg også klikket på “Ny”, og browset meg fram til mapper som jeg vil ha lett tilgang til, via startmenyen. 2) Under Meny / Innstillinger / Favoritter har jeg satt antall kolonner til 4, og ikonstørrelse til 24. Da er jeg ferdig med den delen. Del B: Konfigurert favorittmenyen min slik: 1) Start med å klikke på Meny-knappen igjen. Gå til “All programvare”. Velg en kategori, for eksempel “Kontor”. Så kan du f.eks. høyreklikke på “LibreOffice Writer”, og velge “Legg til i panelet”. Resultat: Writer legger seg ned ved siden av menyknappen. Men det er ikke slutt der. Hvis du går videre til pkt B, 2, så blir det enda bedre: 2) Høyreklikk på det nye LibreOffice Writer-ikonet til høyre for Meny-knappen, og velg Flytt. Deretter drar du ikonet rett mot høyre og slipper det la oss si 5-10 cm på den horisontale bjelken (som LM kaller panel), altså standard-panelet. Men hvis du nå høyreklikker på selve bjelken, og ikke på ikonet, kan du velge “Legg til panel”: og gjør det. Resultat: Du har laget et nytt panel (dvs en horisontal bjelke, som du kan plassere programikoner på), denne gangen i øvre kan av skjermbildet! Tampen brenner! Deretter kan du høyreklikke på LibreOffice Writer -ikonet en gang til, og velge “Flytt”, nok en gang. Og så skal du bare dra og slippe ikonet opp på den nye horisontale bjelken. HILSEN LARVIKSMANN!

Leave a Reply