Stop SOPA/PIPA

Jeg regner med at mange har fått med seg hva SOPA er og står for nå, spesielt hvis du har surfert litt på teknologiske nettsider de siste ukene. SOPA står for “Stop Online Piracy Act” og tanken bak SOPA er forsåvidt grei – men her stopper det. SOPA går helt feil vei, og vi har fått en aldri så liten utfordring.

SOPA er ikke noe som direkte treffer oss i Norge, da dette er et Amerikansk lovforslag, men indirekte vil det treffe oss.

Internett er en arena hvor du kan finne all mulig informasjon som du leter etter, det er meste er bare noen tastetrykk unna – det er også piratkopiert materiale. Det er dette de amerikanske politikerne ønsker å gjøre noe med, og de har godt støtte fra de store mediagigantene (bombe). Målet med SOPA er å hindre all piratkopiering og heller få folk til å kjøpe film, musikk, spill osv på lovlig vis. Så langt støtter jeg SOPA. MEN det er nå det går galt, med SOPA i hånden så kan man stenge nettsider hvis man har mistanke om at nettsiden har piratkopiert materiale. Dvs, du er ikke lengre uskyldig til det motsatte er bevist – nå er du skyldig og må bevise (innen 5 dager) at du er uskyldig. Videre så legger SOPA opp til at www adresser fjernes fra ICANN, som gjør at du ikke kan skrive roenning.net for å komme hit men må huske IP adressen… Yeah right, det er det mange som husker!

PIPA er nesten det samme som SOPA, dvs det er et vedlegg til SOPA som gjør at man også får mulighet til å stenge ned IP adressen til nettsiden. Det betyr i praksis at myndighetene kan, ved mistanke, stenge ned nettsiden din. Ønsker du det?

Det som er mest skremmende med SOPA/PIPA er også at det er eieren av nettsiden som står som ansvarlig for alt innhold der. Så hvis du legger ut en link til en video som inneholder musikk som er opphavsbeskyttet på Facebook – så vil Facebook måtte stå til ansvar for det. Dvs, de må ha en sensurordning for å si hva du kan legge ut eller ikke.

Tenk på alle hjemmevideoene du har på youtube med en kul låt i bakgrunnen på – har du tenkt på om denne musikken er opphavsbeskyttet eller ikke. Dette kan få store konsekvenser for alle.

Jeg har signert mot SOPA– oppfordrer flere til å gjøre det.

Her er en video som oppsummerer SOPA/PIPA:

PROTECT IP / SOPA Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

Posted in IT

Leave a Reply