Tips for å ta bedre bilder med mobilen

Her er ni tips for hvordan du kan ta bedre bilder med mobilen din 🙂

Jeg er absolutt ikke noen profesjonell fotograf, men jeg synes alikevel et godt bilde er flott å se på. Nå som smarttelefonene har tatt igjen de dårligste digital kameraene for lenge siden, så er det kanskje ikke noe poeng i å drasse rundt på to enheter uansett hvor du går. Selvfølgelig er ikke mobilen på nivå med speilreflekskamera, men kameraet kan uansett være godt nok til å ta noen gode bilder.

Rens linsen

Telefonen bruker mye av tiden sin i lomma di, veska eller slengde rundt. Her er det masse muligheter for at telefonen blir tilgriset av smuss, støv og annet søl. Bruk derfor et par sekunder på å fjerne “dritten” på linsa di, før du tar bildet.

Stå i ro

Vanskelig for å holde kameraet i ro? Blåser det? Men du har kanskje ikke noe lyst til å dra rundt på et kamerastativ? Det finnes mange enklere løsninger enn som så. Du kan se hva CNET har gjort for å lage en “stringpod”. Du kan også holde kameraet mot noe stødig, legge det på et bord etc.

Lys er (somregel) din venn

Naturlig lys er det beste for for å få flotte bilder, men noen ganger kan skygge virke ødeleggende på bildene. Da kan du sette på blitsen din, for å få fjernet noe av skyggene som du ikke ønsker. I tillegg bør du la kamerasoftwaren din få noen sekunder til å tilpasse seg lysforholdene, det kan noen ganger ta et par sekunder.

Prøv andre vinkler

Når det ikke er noe du kan gjøre med lyset, eller du får ikke til å ta akkurat det bildet du vil ha – flytt deg! Som en tomelfingerregel, hvis du har muligheten for å ta flere bilder – gjør det, men da fra forskjellige vinkler. Det er ikke noe som er så irriterende som å tro man har tatt verdens beste bilde, så viser det seg i etterkant at det er noe småting som ødelegger alt – og som man kunne fått rettet opp i ved å flytte seg 2 meter. Alltid greit å ha noen flere bilder å velge mellom.

ZOOM

Neeeei – unngå digital zoom.  Det høres flott ut, men i realiteten ødelegger det stort sett bildene dine. Som et alternativ til digital zoom – flytt deg nærmere!

Innstillinger

Kamerappen din har somregel mange innstillinger. Skal du prøve å ta bilde av et lite objekt, prøv macro modus. Men husk å slå den av etterpå. Det er ikke alle apper som slår den av og setter ting tilbake til “normalmodus” etterpå. Det finnes somregel innstillinger også for landskapsmodus, portrettmodus etc -test ut de forskjellige innstillingene og se hva du får av resultat.

Responstid

Det tar som regel litt tid fra man trykker på utløserknappen, til bildet blir tatt. Joda, det er ikke lange stunden, men kan være nok til å få et bilde ødelagt. Lær deg derfor å stå stille helt til bildet er tatt, dette kan være forskjellen på et flott bilde og et uskarpt bilde. Prøv deg frem.

Applikasjoner

Når bildene ikke blir helt som du forventer, prøv andre applikasjoner enn det som følger med telefonen. Det finnes mange applikasjoner der ute. Android og iPhone har nok det størtste utvalget enda.

 

 

Kilde: howto.cnet.com

Leave a Reply